• Schoolvaarten

Boeken van een vaart in een Berkelzomp en educatie op en over de Berkel is te boeken bij het Watermuseum in Arnhem. Scholen worden ook middels mailing op de hoogte gebracht van de mogelijkheden.

https://www.watermuseum.nl/educatie/excursie

Al jaren verzorgen de schippers van Eibergen en Borculo zogenaamde schoolvaarten in
samenwerking met het Waterschap Rijn en IJssel.
Hierin wordt groep 7 (eventueel aangevuld met groep 8) van een basisschool in de maanden
mei en juni de mogelijkheid geboden om kosteloos een bootexcursie op de Berkel te maken
vanuit de plaatsen Eibergen en Borculo.
Onderweg leren de leerlingen hoe belangrijk water voor mens, dier en omgeving is. Ze doen
proefjes over de kwaliteit van het water en de zuurgraad en leren over de dieren die er
leven.
De ervaring leert dat na afloop van de excursie de kinderen zeer enthousiast zijn over de
educatieve elementen en over het varen met een replica van een zomp.
In Eibergen wordt de zomp zelfs geschut in de sluis en ook in Borculo wordt dit mogelijk.
Dat alles vindt plaats onder professionele begeleiding van het Waterschap en de schippers
van Borculo en Eibergen.
Duitse scholen hebben inmiddels ook de Eibergse schoolvaarten ontdekt en maken er in
toenemende mate gebruik van zij het zonder de samenwerking met het Waterschap.

St. Willibrordus

Rated 5 out of 5
juli 1, 2019

Vandaag hebben we met twee groepen van de St. Willibrordus uit Groenlo jullie educatieve programma gevolgd. Wat hebben de kinderen genoten. Zowel op als naast het water. Complimenten aan de schippers en docent die deze ochtend zowel zinvol als leuk wisten te maken voor onze leerlingen. Super!!!

St. Willibrordus

St. Norbert-Schule Vreden

Rated 5 out of 5
juni 17, 2019

Liebe Schiffer!
Die Fahrt war sehr schön und beruhigend. Was mir sehr gut gefiel, war, dass ich an die Ruderpinne durfte, und dass wir durch die Schleuse gefahren sind.
Meine Bewertung sind ***** 5 Sterne.
Ich würde es euch sehr empfehlen, damit zu fahren.

T.K Klasse 4c

St. Norbert-Schule Vreden

Rated 5 out of 5
juni 17, 2019

Liebe Berkelschiffer!
Ich fand es besonders toll, dass ihr uns den Kreuzknoten beigebracht habt. Als wir dann losfuhren, war es super, dass wir einen Eisvogel, Fischreiher und ein Blesshuhn gesehen haben. Mir gefiel es auch exzellent, dass wir dann in der Schleuse waren. Erst mussten wir alle Seile befestigen, dann stieg das Wasser. Als wir dann fertig waren, kescherten wir Süßwassermuscheln. Der Tag war supertoll! Ich wünschte, ich könnte den Tag wiederholen.

LG E.A Klasse 4c

St. Norbert-Schule Vreden

Rated 5 out of 5
juni 17, 2019

Liebe Schiffer!
Die Fahrt war sehr schön. Am besten gefiel mir, als wir in der Schleuse waren und als wir die Wasserqualität gemessen haben. Das war super!
Meine Bewertung:***** Sterne.

LG S.K Klasse 4c

Dag van arbeid

Rated 5 out of 5
juni 13, 2019

Op 1 mei, dag van de Arbeid, hebben wij in Eibergen 2 groepen Duitse gasten gehad. Angela Teichelkotter met vrienden was van Vreden naar het Muldershuis komen fietsen en met hen hebben we ruim een uur gevaren. Daarna Sabrina Tenhumberg met maar liefst 18 vrienden/vriendinnen en een 4-tal kinderen, waaronder haar dochtertje, Solveigh, vermoedelijk de jongste passagier die we tot nu toe op de Snippe hebben gehad. Solveigh is 23 februari van dit jaar geboren. Ook met hen hebben we natuurlijk veel lol gehad. Verder hebben we op het terras van het Muldershuis veel reclame kunnen maken voor varen met de “Snippe”, want het was druk met Duitse bezoekers die van hun vrije dag genoten.

Bert Dijkhuizen

Scholenvaartprogramma

Rated 5 out of 5
juni 13, 2019

Vandaag, 10 mei zijn de Berkelschippers in Eibergen begonnen met het scholenvaartenprogramma. 20 Leerlingen van de basischool “de Hofmaat” uit Neede beten het spits af. Samen met medewerkers van het Waterschap Rijn-IJssel worden in de komende weken rond de 350 leerlingen van basisscholen uit Eibergen en omgeving geïnformeerd over de taken van het Waterschap. Langs de oevers van de Berkel gaan ze op jacht naar waterinsecten en op de Berkelzomp ”Snippe” wordt niet alleen verteld over de geschiedenis van de scheepvaart op de Berkel maar worden ook proeven gedaan om de helderheid van het water te meten en pH-waardes vast te stellen van diverse soorten water, de platte knoop wordt geleerd en de tocht wordt afgesloten met een vaart door de historische sluis bij de Mallumse Molen.

Bert Dijkhuizen

Snippefahrt

Rated 5 out of 5
juni 13, 2019

Hallo Herr Dijkhuizen, vielen Dank für das tolle Foto. Es spiegelt die gute Stimmung wieder.
Unseren Schülern hat es super gefallen, sie haben heute Morgen noch von dem Tag auf und an der Berkel geschwärmt. Wir werden anderen Klassen die Snippefahrt empfehlen.
Ihnen und ihren Kollegen weiterhin viel Erfolg und liebe Grüße an alle.

Dorothee Beuting-Hunke

Leerlingen van de Felicitasschule Vreden ontdekken de Berkel in NL -Eibergen

Rated 5 out of 5
juni 7, 2019

Ruim 50 leerlingen van de Felicitasschule Vreden bezochten de afgelopen dagen Eibergen. Doel van het bezoek was een belevingstocht op en aan de oevers van de Berkel. Met de Berkelzomp “De Snippe”gingen de scholieren op de nieuwe en oude Berkel varen. Onderweg kon iedereen aan het roer staan en ontdekken hoe een schip reageert op het roer. Zo leerden ze bakboord en stuurboord van elkaar te onderscheiden. Het maken van een platte knoop was vaak een moeilijke opdracht. De diepte van de Berkel meten ging makkelijker. Ook werd gemeten hoe diep de zonnestralen in het water kan komen, wat belangrijk is voor de plantengroei en de vissen. De pH-waarde van rivierwater, azijn en sodawater werd onderzocht en de tocht werd afgesloten met een doorvaart door de eeuwenoude sluis. Tegelijkertijd werd op de oever van de Berkel gezocht naar waterbeestjes. Er werden schelpen van zoetwatermosselen gevonden, kikkervisjes en andere insecten werden gevangen en onderzocht.Lerares Dorothee Beuting-Hunke was erg enthousiast over het programma en vol lof over het werk van de Berkelschippers. Volgens haar komt de Felicitasschule volgend jaar zeker weer.Coordinator van dit programma, Bert Dijkhuizen van de Berkelschippers, hoop dat hiermede een verdere stap wordt gezet in deelname van basischolen uit het Duitse grensgebied aan dit educatieve programma voor leerlingen van deze scholen. Naast de Felicitasschule neemt de St. Norbertschule eveneens uit Vreden voor het tweede achtereenvolgende jaar deel aan het programma.

Dorothee Beuting-Hunke